Ski training

RS-skiteam voldoet aan alle kwaliteitseisen opgesteld door de Nederlandse skivereniging om atleten met een NOC-NSF status te mogen begeleiden.

De training bestaat uit twee onderdelen: skitraining en fysieke training. Alle trainingen worden in groepsverband (maximale groepsgrootte 8 atleten per trainer/begeleider met uitzondering van de indoor trainingen) begeleid c.q. uitgevoerd door ervaren en of gediplomeerde trainers.
RS-skiteam biedt twee keer in de week skitraining in SnowWorld aan. De duur van deze skitraining is twee uur er wordt gestart met warming-up en coördinatie oefeningen.

Trainingen in het buitenland vinden met name plaats op de trainingspistes van Reiteralm, Planai, Hauser Kaibling. De skitrainingen zijn gericht op techniektraining, slalom, reuzenslalom, Super-G. (Uit veiligheidsoverwegingen worden Super G trainingen alleen aangeboden indien het lid – na beoordeling door RS skiteam – een passend niveau heeft)

De skitrainingen zullen naar intensiviteit van het seizoen worden ingedeeld. Het is natuurlijk van belang dat de atleten zich goed kunnen voorbereiden en dat het programma tijdens wedstrijdweken minder intensief is, dan wanneer wij in de opbouwfase zitten. De trainers proberen een goede balans te vinden tussen wedstrijden en de ontwikkeling. De voorbereidingen beginnen in juli met twee weken afwisselend techniek en conditietraining. Van juli tot november ligt de focus meer op techniek. Vanaf december zullen er meer wedstrijden op het programma staan. Vanaf december ligt de focus dan ook op de wedstrijden én het bijhouden van de techniek.

In de zomermaanden wordt op verschillende gletsjers getraind. Hierbij moet u denken aan Hintertux, Möltaler en Kitzsteinhorn. In de winter trainen we op verschillende pistes. Het is belangrijk te trainen op verschillende pistes om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor wedstrijden.

Conditietraining

Fysiek sterk zijn is belangrijk voor een skiër. Dit voorkomt onnodige blessures. Daarom bieden wij buiten ski trainingen ook de nodige fysieke trainingen. Deze zullen hoofdzakelijk in de zomer (in de voorbereiding) plaatsvinden. Er worden over de gehele zomer 10 Conditieworkshops gehouden denkend aan box trainingen fietsen en eventueel andere sporten. Ook wordt er voorafgaan van elke ski training een kleine warming-up gehouden incl. coördinatie oefeningen.

Om daadwerkelijk een passend trainingsprogramma samen te kunnen stellen voor de standaard en premium pakketten is het belangrijk een grondige 0-meting te doen. Wanneer RS skiteam weet wat de conditionele status en belastbaarheid van een atleet is, kunnen we op basis hiervan ook een programma samenstellen, dat past bij de individuele atleet en voorkomt onnodige blessures. Om deze reden adviseren wij deelname aan de fysieke voortgangstest.

Indien onverhoopt toch blessures roet in het eten gooien, werken wij samen met een fysiotherapeut in Radstadt. Deze fysiotherapeut is verbonden aan de ÖSV en kan – indien noodzakelijk snel doorverwijzen naar verdere professionele medische begeleiding. In overleg met ouders/verzorgers is revalidatie en verblijf in de RS skiteam trainingsaccommodatie mogelijk.